Upravljačka struktura

Skupština
Najviše tijelo Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj je Skupština koju čine predstavnici svih redovnih članova Udruženja. Skupština se sastaje najmanje jednom godišnje kako bi raspravljala i donijela odluke vezane uz ostvarenje ciljeva Udruženja. Između dva zasjedanja, funkciju Skupštine obavlja Upravni odbor, osim za one odluke za koje se traži dvotrećinska većina nazočnih članova Udruženja.

Upravni odbor
Upravni odbor je izvršno tijelo Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj i odgovoran je za strateško usmjeravanje i djelovanje Udruženja. Čini ga najmanje pet, a najviše devet članova, i to predsjednik, dva potpredsjednika te dva do šest članova. Predsjednika i članove Upravnog odbora bira Skupština na mandat od dvije godine.

Mladen Fogec
Predsjednik
Mladen Fogec je rođen 1959. godine u Zagrebu gdje je završio studij Elektrotehnike i računarstva te stekao zvanje diplomiranog inženjera elektrotehnike.
Nakon studija zapošljava se u tvrtci ATM Inženjering, koja je kasnije prešla u vlasništvo Siemensa, na poslovnima projektiranja automatizacije industrijskih postrojenja i procesa.
Nakon dvije godine prelazi u Banex, tadašnjeg distributera i Siemensova predstavnika za područje bivše Jugoslavije, gdje preuzima mjesto prodajnog inženjera odakle po osnivanju Siemensa u Hrvatskoj prelazi na mjesto prodajnog menadžera.
Krajem osamdesetih, u sklopu tadašnjeg Siemensova predstavništva tvrtke Banex u Zagrebu, Mladen Fogec je pokrenuo poslovanje prodaje i servisa Siemensovih ultrazvučnih uređaja i elektromedicinske opreme za tržište cijele regije da bi 1997. godine preuzeo funkciju direktora Siemensova odjela za medicinska rješenja i opremu.
Dužnost predsjednika Uprave Siemensa Hrvatska preuzeo je 2009. godine, a na tu je poziciju došao s mjesta direktora Siemensove divizije za medicinska rješenja i opremu. Dužnost predsjednika Uprave je obnašao do 2018. godine.
Na mjestu predsjednika Uprave Siemensa Hrvatska bio je zadužen za rast i razvoj kompanije u području Industrije i Energije kao i za povećanje izvoza i konkurentnosti tvrtke na domaćem tržištu i tržištu susjednih zemalja.
Mladen Fogec predsjednik je Udruženja stranih ulagača u Republici Hrvatskoj, član Uprave Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore te član Upravnog odbora Hrvatsko-austrijske trgovinske komore.

Zoltán Áldott
Potpredsjednik
Zoltán Áldott je predsjednik Uprave Ine od 2010. godine. Karijeru je započeo 1990. godine kao suradnik u Creditum Financial Consulting. Od 1992. do 1995. obnašao je razne funkcije u kompaniji Eurocorp Financial Consulting. Potom se 1995. godine pridružuje MOL-u gdje vodi Odjel za privatizaciju. Od 1997. do 1999. direktor je Odjela za kapitalna tržišta, a od 1999. do 2000. obnaša dužnost direktora Odjela za strategiju i poslovni razvoj. Od studenog 2000. do lipnja 2001. zamjenik je izvršnog direktora za strategiju i poslovni razvoj MOL-a, a od lipnja 2001. izvršni direktor za strategiju i poslovni razvoj. Od rujna 2004. do lipnja 2011. godine obnašao je funkciju izvršnog direktora za istraživanje i proizvodnju MOL Grupe. Od listopada 2003. godine do travnja 2010. bio je član Nadzornog odbora Ine. Zoltán Áldott diplomirao je ekonomiju na Sveučilištu u Budimpešti.

Viktor Pavlinić
Potpredsjednik
Viktor Pavilinic_slika_FICCViktor Pavlinić je predsjednik Uprave Tele2. Osamnaestogodišnje iskustvo u telekomunikacijskoj industriji stekao je na raznim pozicijama u odjelima financija, prodaje i logistike. Viktor je započeo svoju karijeru u HT d.d. 1997. godine u odjelu logistike. 2002. godine priključio se financijskom timu HT d.d., prvo u odjelu računovodstva, a od 2005. godine u odjelu kontrolinga T-Mobile. 2008. godine, Viktor se pridružio Tele2 kao voditelj odjela kontrolinga, a 2011. godine je imenovan glavnim financijskim direktorom i članom Uprave.
Viktor je diplomirao ekonomiju na Sveučilištu u Zagrebu.

 

 

Michael Georg Müller
Član

Michael G. Müller doktorirao je na Karl-Franzens-Universität u Grazu 1984. godine, te je završio i Business Administration A stupanj na istomu fakultetu. Dugogodišnje iskustvo stjecao je na menadžerskim pozicijama u poduzećima poput Dataline, Beč, zatim Hoffman Aircraft, Wr. Neustadt te u NMB Bank u Beču.
U sklopu karijere u Raiffeisenu bio je zaposlen u Raiffeisen Zentralbank Österreich AG-u (RZB) u Beču, zatim u predstavništvu RZB-a u Milanu i Parizu te u Raiffeisenbank Austria d.d.  Zagreb kao član Uprave. U Hrvatskoj je proveo šest godina karijere. U 2014. godini 14 godina duga karijera u Raiffeisen BANK d.d. Bosna i Hercegovina, od čega je sedam godina bio predsjednik Uprave, je završila. Za vrijeme svojega mandata osnažio je poziciju banke kao lidera na tržištu. Dodatno je, u razdoblju od listopada 2001. do lipnja 2005. godine obnašao i funkciju predsjednika Nadzornog odbora Raiffeisen Osiguranja d.d. Sarajevo. Također, bio je i član, a kasnije i predsjednik Upravnog odbora Udruženja banaka BiH, čime je doprinosio i razvoju bankarskoga tržišta u zemlji.

Burak Baykan
Član
Burak BaykanBurak Baykan je Predsjednik uprave D-Marin grupe. Rođen je 1975. godine u Istanbulu, Turskoj. Diplomirao je na Boğaziçi Sveučilištu, Fakultet poslovnog menadžmenta, Odsjek za politiku i međunarodne odnose 1998 godine, i sa Touro Sveučilišta u Moskvi 2001 godine, gdje je završio magisterij poslovnog menadžmenta (specijalizacija Marketing).
Od 1999 do 2009 godine radio je u Rusiji, na više izvršnih pozicija, bio je komercijalni direktor za JVT Dynamic Logistics i regionalni voditelj prodaje u Koleksiyon Mobilyi.
U prosincu 2007 započinje karijeru u Dogus Holdingu (Moskva, Rusija) kao savjetnik direktora. U siječnju 2010 je postao dio Odjela za ulaganje, te počinje raditi kao Regionalni direktor za Hrvatsku i Crnu Goru, gdje je odgovoran za strateško usmjeravanje i za tekuće poslovanje u Hrvatskoj i Crnoj Gori.
Burak Baykan predsjednik je DEIK –a, za Tursko – hrvatsko poslovno vijeće, član odbora DEIK-a za Tursko – crnogorsko poslovno vijeće, član Udruženja stranih ulagača te član Hrvatsko – turske udruge prijateljstva.

Tomislav Šlat
Član

Tomislav Šlat, direktor 3M kompanije za regiju Jugoistočna Europa, rođen je 1961. u Zagrebu, gdje je diplomirao i kasnije magistrirao na Ekonomskom fakultetu. Započeo je svoju karijeru u Exportdrvu, a 3M kompaniji pridružio se 1988. godine. Posljednjih 30 godina na raznim funkcijama vodi poslovni razvoj 3M-a u zemljama Istočne Europe, te je kroz to razdoblje bio odgovoran i za razne proizvodne divizije. Posljednjih godina obnaša funkciju regionalnog direktora za sveukupne aktivnosti lokalnih ureda u Adriatic regiji, a nakon toga i u regiji Jugoistočna Europa.
Od 2000. – 2002. bio je predsjednik Američke trgovačke komore u Hrvatskoj, a jedan je i od osnivača Poslovnog vijeća za konkurentnost (kasnije Nacionalno vijeće za konkurentnost), te je aktivan član više poslovnih udruženja.

Dejan Ljuština
Član

Dejan Ljuština je partner u partnerstvu PwC-a srednje i istočne Europe, zadužen za telekomunikacije, medije i tehnologije te energetske kompanije u jugoistočnoj Europi te sveukupni strateški i operativni konzalting u Hrvatskoj i Sloveniji. Po svom dolasku u PwC 2012. godine uspostavio je ured za konzultantske usluge PwC-a u Zagrebu.
Stručnjak je za projekte definiranja strategije, izrade novih poslovnih modela, provođenja operativnog restrukturiranja, upravljanja efikasnošću i troškovima, izrade modela tržišne regulative, provođenja komercijalnih i operativnih dubinskih snimanja te vođenja projekata spajanja i preuzimanja, prvenstveno u sektorima telekomunikacija i energetike.
Svoju profesionalnu karijeru započeo je u Ericssonu (1999.) kao softverski inženjer, a zatim je kao voditelj projekata u Intelu upravljao timom softverskih programera tijekom razvoja Intelovog Itanium procesora.
Nakon diplome na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu na smjeru telekomunikacija, magistrirao je ekonomiju i poslovno upravljanje na IEDC Bled School of Management u Sloveniji.

Scroll Up