NOVOSTI

Trebamo raditi na promjeni percepcije Hrvatske kao destinacije za ulaganja

28/3/2019

U organizaciji Udruženja stranih ulagača i i Večernjeg lista, Poslovnog dnevnika i 24sata, te uz visoko prokroviteljstvo Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, 18. ožujka je održana međunarodna konferencija “InvestCro: Investicijske (ne) prilike u Hrvatskoj”. Zlatni sponzor konferencije bila je Hrvatska elektroprivreda d.d. (HEP d.d.)

Otvorenju skupa nazočila je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, ministar gospodarsta, poduzetništva i obrta Darko Horvat, guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić koji je održao uvodnu prezentaciju a konferenciju je otvorio glavni urednik Poslovnog dnevnika Vladimir Nišević koji je naglasio kako se ovim projektom otvaraju teme koje su izrazito bitne za Hrvatsku.

Nakon prezentacije o trenutnom stanju hrvatskog gospodarstva guverner Vujčić objasnio je da Hrvatska treba privući tri velika inozemna investitora i usredotočiti se na promjenu svoje percepcije kao destinacije za ulaganja. Ministar Horvat predstavio je nedavne napore hrvatske Vlade u privlačenju više izravnih stranih ulaganja i pričao o uspjehu različitih županija u Hrvatskoj koje je nedavno posjetio.

Predsjednica je istaknula da nedostaje ‘greenfield’ ulaganja te predložila Vladi pet konkretnih smjernica. – Rezultati direktnih stranih investicija ne odgovaraju poželjnoj slici. U 26 godina u Hrvatsku je ušlo 33,5 milijardi eura, no problem je da su ulaganja uglavnom bila ‘brownfield’ i usmjerena u ‘nontradeable’ sektore. Nedostaju nam ‘greenfield’ ulaganja, ulaganje u proizvodnju roba i usluga koja će stvarati kvalitetna radna mjesta i biti više izvozno orijentirana – rekla je predsjednica. Smatra da se razvoj može usmjeriti u poželjnom pravcu ako se iz učinjenih grešaka izvuku pouke.

Nužno je, kaže predsjednica, objediniti nadležnosti svih odgovornih u privlačenju FDI-ja na jednoj nacionalnoj razini, izraditi strategiju privlačenja investicija usklađenu s ostalim gospodarskim strategijama, staviti naglasak na nove modele i soft poticaje za ulaganja za više dodatne vrijednosti te konstantnoj izradi privlačne investicijske klime. U pet preporuka je i nastavak rada na boljoj slici Hrvatske i promociji zemlje kao odredišta za ulaganja.

Nakon uvodne prezentacije održan je glavni panel na kojem su sudjelovali predsjednik Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj Mladen Fogec, predsjednik Nadzornog odbora MOL-a Zoltan Aldott, direktor Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović, gradonačelnik grada Bjelovara Dario Hrebak, predsjednik Uprave Tele2 Viktor Pavlinić, regionalni direktor Dogus Holdinga Burak Baykan.

Uz predstavnike Vlade Republike Hrvatske, državnih institucija i vodećih investitora, konferencija je privukla veliki broj predstavnika diplomatskog zbora, medija i poslovne zajednice iz Hrvatske i inozemstva.