NOVOSTI

Održan okrugli stol FIC-a “Prvo poluvrijeme”

30/5/2015

Zagreb, 28. svibanj 2014. godine – Udruženje stranih ulagača u Hrvatskoj organiziralo je okrugli stol na temu «Prvo poluvrijeme». Okrugli stol predvodio je predsjednik Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj gosp. Mladen Fogec s članovima Udruženja stranih ulagača gosp. Viktorom Pavlinićem, članom Uprave Tele2 i gosp. Goranom Šaravanjom, glavnim ekonomistom Ine d.d. te gosp. Harunom Omerbašićem, savjetnikom gradonačelnika Milana Bandića za strana ulaganja.

Od Bijele Knjige izdane u studenom 2013 gdje je identificirano 5 glavnih područja prepreka ulaganja: pravna nesigurnost, porezna nesigurnost, neporezni nameti, javna uprava/sudstvo, zakon o radu, uglavnom nije bilo napretka, čak je u dva rebalansa proračuna dodatno pogoršana poslovna klima povisivanjem trošarina, poreza i koncesija za nekoliko sektora (energetika, telekomunikacije) što će se odraziti na pogoršanje poslovne klime.

Tijekom okruglog stola gosp. Mladen Fogec, predsjednik Udruženja stranih ulagača napomenuo je kako postojeći Zakon o radu je staromodan i ne odgovara potrebama poslodavaca te da su poslodavci dali svoje sugestije ministru rada gosp. Mirandu Mrsiću za kojeg se nada da će uvažiti njihove prijedloge i popustiti pred pritiskom sindikata. Član uprave Tele 2 gosp. Viktor Pavlinić osvrnuo se na namete Vlade na telekomunikacijski sektor.

Pozitivne naznake su u tome što lokalne zajednice kao što su Grad Zagreb i Međimurje prepoznaju vrijednost koje investicije donose i zbog toga su uslužniji prema investitorima.

Udruženje stranih ulagača nastavlja radom na Bijeloj knjizi za 2014. koja će izaći do kraja godine, te će direktnim lobiranjem prema preporukama iz Bijele knjige, priopćenjima i analizama, procjenama regulatornih učinaka, te kroz konzultacije s misijom Europske komisije u Hrvatskoj direktno utjecati na poboljšanje poslovne klime u Hrvatskoj.