NOVOSTI

Predstavljena Bijela knjiga 2017

20/11/2017

Zagreb, 20. studenog 2017. godine – U prostorijama zagrebačkog muzeja Mimara, Udruženje stranih ulagača u Hrvatskoj predstavilo je peto izdanje Bijele knjige – publikacije o poslovnoj i investicijskoj klimi i preprekama za ulaganje u Hrvatskoj. Uz domaćina Mladena Fogeca, predsjednika Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj svečanom predstavljanju nazočili su izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske i njezin savjetnik za gospodarstvo Marko Jurčić, potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta dr.sc. Martina Dalić, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, ministar rada i mirovinskog sustava mr.sc. Marko Pavić i guverner Hrvatske narodne banke prof.dr. Boris Vujčić.

U svom uvodnom izlaganju predsjednik Udruženja stranih ulagača Mladen Fogec izrazio je zadovoljstvo zbog izdavanja već petog izdanja Bijele knjige. Istaknuo je da se značaj hrvatskih tvrtki u stranom vlasništvu svake godine povećava posebice u području prihoda, investicija i izvoza u hrvatskom gospodarstvu. U Hrvatskoj je potrebna promjena mentaliteta i način na koji se percipiraju strani ulagači, zaključio je Fogec uz zahvale Vladi Republike Hrvatske na trenutnim naporima koje čini da bi ubrzala reforme nužne za povećanje stranih i domaćih ulaganja.

Izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Marko Jurčić ovim je putem pozdravio novo izdanje Bijele knjige, kao dosad prepoznate i vrijedne publikacije, te izrazio zadovoljstvo što Udruženje kontinuirano i sustavno radi na unapređenju investijske klime.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta dr.sc. Martina Dalić pozdravila je sve članove Udruženja i predstavila aktualne reforme koje Vlada provodi s ciljem unpaređenja investicijske klime i poboljšanja uvjeta poslovanja za sve hrvatske poduzetnike.

Nakon toga uslijedilo je izlaganje prof.dr.sc. Borisa Vujčića koji je predstavio kako produktivnost tvrtki utječe na izvoz i investicije. Iako su se investicije počele oporavljati one su i dalje slabije nego prije krize, rekao je Vujčić uz napomenu da je ključni generator rasta izravnih stranih ulaganja i dalje zadržana dobit, dok su vlasnička ulaganja skromna. Obrazovanje i ljudski kapital su ključni za ekonomski rast, zaključio je Vujčić i rekao da se Hrvatska treba početi uspoređivati s najboljima u izgradnji vlastitih mjera i politika.

Na kraju, glavni urednik Bijele knjige Hrvoje Stojić predstavio je šest područja za koje je Udruženje pripremilo konkretne prijedloge za poboljšanje investicijske i poslovne klime. Područja koje je Udruženje prepoznalo kao ključne i na kojima je potrebno napraviti poboljšanja za povećanje konkurentnosti mogu se sažeti u slijedeće kategorije:pravna nesigurnost, porezne obveze, parafiskalne naknade, javna uprava i pravosuđe, pitanja rada i pristup financijskim sredstvima.

Uz predstavnike vodećih investitora, skup je privukao 200 uzvanika i predstavnika iz hrvatskih institucija, ministarstava, državnih agencija, diplomatskog zbora i vodeće poslovne ljude u Hrvatskoj među kojima su bili predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić, pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Joseph Gene Petrić, potpredsjednici Hrvatske gospodarske komore Želimir Kramarić i Tomislav Radoš, zamjenik glavnog direktora HUP-a Bernard Jakelić, poduzetnici Davor ŠternNeven Vranković iz Atlantica, Burak Baykan iz Dogus grupe, Viktor Pavlinić iz Tele2, Michael Mueller iz RBA, voditelj hrvatskog ureda Europske investicijske banke Anton Kovačev, veleposlanici Australije, Njemačke, Irske, Srbije i mnogi drugi.

Preuzmite ovdje: BIJELA KNJIGA 2017