NOVOSTI

FIC Bijela knjiga 2015

30/5/2015

Zagreb, 29. svibanj 2015. godine – U prostorima Zagrebačkog muzeja Mimara, Udruženje stranih ulagača u Hrvatskoj organiziralo je predstavljanje Bijele knjige o poslovnoj i investicijskoj klimi i preprekama za ulaganje u Hrvatskoj. Uz domaćine predstavljanja gosp. Mladen Fogeca, predsjednika Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj i gđe Malin Holmberg, predsjednice Uprave Tele2,  sudjelovali su gosp. Milan Račić, izvršni direktor poduzeća Indium, gosp. Damir Novinić, ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost i dr. Uz predstavnike tvrtki članica Udruženja stranih ulagača,  svečanosti predstavljanja Bijele knjige nazočilo je 100-tinjak uglednika i predstavnika hrvatskih i europskih tvrtki te institucija.

Izvješće je predstavio gosp. Mladen Fogec, predsjednik Udruženja stranih ulagača i predsjednik uprave Siemensa rekavši da najveći problem vezan za ulaganje mentalitet ljudi jer većina još uvijek ima lošu percepciju prema stranom kapitalu, koji može pomoći u razvoju zemlje. Napomenuo je da ukoliko želimo ići naprijed potrebno je razmišljati europski. Među ključnim preprekama stranih ulaganja u prošloj godini izdvajaju se pravna nesigurnost, koja se prema mišljenju ulagača, najviše pogoršala u odnosu na 2013. godinu, zatim porezne obveze, parafiskalne naknade, javnu upravu i pravosuđe te pitanje rada koje je imalo napretka.

Predsjednica uprave Tele2 i članica izvršnog odbora Udruženja stranih ulagača, gđa. Malin Holmberg, istaknula je kako vidi neke pozitivne trendove u gospodarstvu Hrvatske u zadnjih nekoliko mjeseci i kako se nada da će se oni i nastaviti.

Gosp. Milan Račić, izvršni direktor poduzeća Indium, izdvojio je problem komunikacije na svim razinama u kojem nedostaju poruke, među kojima i ona da kapital nije neprijatelj.

Ravnatelj Agencije za investicije gosp. Damir Novinić rekao je da, iako se kao problem izdvajaju izmjene zakona, s druge strane, one su potrebne ako se hoće popraviti ulagačka klima. Pa je tako, od predloženih 300 izmjena, implementirano njih 100. Dodatno, smanjila su se opterećenja parafiskalnih nameta te će nakon smanjenja za 400 milijuna kuna, ove godine biti smanjeni za dodatnih 270 milijuna kuna s početnih šest milijardi kuna.

Udruženje stranih ulagača nastavlja sa svojim radom te će direktnim lobiranjem prema preporukama iz Bijele knjige, priopćenjima i analizama, procjenama regulatornih učinaka, te kroz konzultacije s misijom Europske Komisije i drugim ključnim institucijama direktno utjecati na poboljšanje poslovne klime u Hrvatskoj.

FIC Bijela knjiga 2015