NOVOSTI

Predstavljeno novo izdanje Bijele knjige 2020. "Konkurentnost nema alternativu" u hibridnom okruženju

12/04/2021

Predsjednik Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj (FICC) Mladen Fogec
FOTO: Ratko Mavar /LIDER

Udruženje stranih ulagača u Hrvatskoj (FICC) u suradnji s konzultantskom tvrtkom Deloitte predstavilo je danas novo izdanje Bijele knjige 2020. „Konkurentnost nema alternativu“ autora Velimira Šonje. Predstavljanje je održano u hibridnom formatu uz ograničen broj sudionika (govornika) u publici, dok je šira zainteresirana javnost imala priliku pratiti ga putem YouTube i Facebook platformi Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj.  

Bijelu knjigu možete preuzeti na sljedećoj poveznici: https://www.ficc.hr/hr/white-book/

Događaj u potpunosti možete pogledati na sljedećoj poveznici: https://www.youtube.com/watch?v=Lpu2iiyuQaM 

Uz domaćina Mladena Fogeca, predsjednika Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj predstavljanju su nazočili i Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade i Ministar financija Republike Hrvatske, Martina Drvar, viceguvernerka Hrvatske narodne banke, Bojan Batinić, ravnatelj Uprave za internacionalizaciju pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske te drugi uvaženi dionici.

U svojem uvodnom izlaganju predsjednik Udruženja Mladen Fogec izrazio je zadovoljstvo uslijed još jednog relevantnog izdanja Bijele knjige te je istaknuo važnost promjena i njegovanja poslovne klime koja potiče razvoj novih stranih ulaganja u Hrvatskoj.

Ministar Marić zahvalio je Udruženju stranih ulagača i pohvalio konstruktivnu raspravu i Bijelu knjigu, dokument koji analitički i konstruktivno prikazuje postojeće stanje, a u prvi plan stavlja nužne pomake i reforme. Istaknuo je kako je Bijela knjiga na svim razinama naznačila ono što će biti najbitnije kada pandemija krene jenjavati – „sprinterski“ start na makro i mikro planu države i poduzeća kako bi se maksimalno brzo krenulo s oporavkom hrvatskog gospodarstva pogođenog krizom.

Viceguvernerka Hrvatske narodne banke Martina Drvar u svojem izlaganju istaknula je tri uvjeta javnih politika potrebnih za osiguranje nastavka investicija u našoj zemlji: adekvatnu komunikaciju, optimizam i transparentnost. Odnos između investitora i zajednice u koju ulažu počiva upravo na tim temeljima, kao i svaki odnos koji želimo izgraditi i razvijati. Kao ogledan primjer istog istaknula je izračun Covid score-a na FINA Portalu MJERE, koji je nužan za supervizorsku procjenu banaka pri financiranju onih njihovih klijenata čije je poslovanje bilo pogođeno Covid-19 pandemijom.

U sklopu programa održana je i panel rasprava na temu „Konkurentnost i ulaganja koja pokreću gospodarski rast“ u kojoj su sudjelovali Mladen Fogec, predsjednik Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj, Bojan Batinić, ravnatelj Uprave za internacionalizaciju pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske, Victoriya Boklag, predsjednica Uprave United Grupe te Burak Baykan, predstavnik Dogus Grupe. Panel raspravom moderirala je Vedrana Jelušić Kašić, partnerica u Deloitteovom odjelu financijskog savjetovanja.

Bijela knjiga redovito izlazi od 2013. i prvi je dokument takve vrste u kojem članovi Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj (FICC) daju svoj pogled na trenutno okruženje za strana ulaganja te konstruktivne preporuke koje potiču pozitivne promjene u hrvatskom poslovnom okruženju.

Novo izdanje naslovljeno „Konkurentnost nema alternativu“, naglašava kako brzina odlučivanja i odvijanja investicijskih poslovnih procesa izravno pridonosi konkurentnosti, ubrzava razvoj, zaustavlja iseljavanje, stimulira povratak i privlači ljude koji idejama, kapitalom i produktivnošću mogu pridonijeti razvoju naše zemlje.